Image Source: Wine with Margaret – Sober Curious Talk through Social Media
Steeds vaker krijg ik de vraag of ik ook alcoholvrije wijn verkoop, of ik daar misschien een proeverij over zou willen gaan geven of dat ik weet welke alcoholvrije wijn nu echt lekker is, omdat ‘ze’ al zo vaak een miskoop hebben gedaan en het dan toch maar houden bij alcoholvrije alternatieven als 0.0 biertje of een mocktail. Ik volg al enige jaren de beweging in alcoholvrij en waar het eerst misschien wel gezien werd als een trend, kunnen we daar nu niet echt meer van spreken. In Nederland is onlangs de alcoholvrije categorie (in wijn) bijna verdubbeld. Wellicht nog steeds een klein segment, maar niet meer eentje om te negeren.
Gezien de beweging van het ‘minder drinken’ of vooral de algehele onthouding sterk wordt aanbevolen door bekende sterren én ‘guru’s’ overal op Instagram is er een hele generatie die ‘hier goed op gaat’. Maar hoe zit het dan met de wijnindustrie? We horen al jaren dat het aantal verkopen daalt, en dit blijft in deze trend ook langzaamaan doorzetten, dat terwijl andere categorieën, zo ook in de categorie alcoholvrije dranken maar blijft groeien. Hoe zit het dan met de toekomst van wijnhuizen? Hoe relevant zijn deze hoog alcoholhoudende wijnen nog die ook nog eens bomvol met calorieën zitten.
Daarom ben ik op ProWein Tradefair in Düsseldorf, dan ook eens volop gedoken in het NOLO-segment en mij laten ‘onderdompelen’ in al het moois én LEKKERS dat er in deze categorie bestaat. Ik heb ook een zeer interessant gesprek bijgewoond in het ProWein Businessforum over “When Health and Wellness are Top of Mind.” Vertelt door by Courtney Cochran and Felicity Carter.
Je kunt hieronder een korte video zien, waar Felicity Carter vertelt over de gezondheidsrisico’s van het drinken van alcohol, of heeft het drinken van wijn toch ook zo z’n ‘health benefits’? (Ga hem snel kijken – het is in het Engels).
Health Freaks met Smartwatches!
Ik kwam er tijdens mijn WSET Diploma studie achter dat als ik goed wilde presteren tijdens mijn studie ik ook mijn tijd bewust aan mijn gezondheid moest besteden. Ik moest toch echt gaan kijken naar een beter slaappatroon, meer rust momenten inplannen én vooral ook moest gaan sporten om meer energie te hebben voor het urenlange studeren. Dus kreeg ik een Smartwatch.
Ja, dus!? Iedereen heeft toch zo’n ding tegenwoordig? Ja, dat weet ik wel, ik was misschien wat laat, maar ben mij daardoor ook heel bewust gaan worden wat ik ‘mijn lichaam’ aandeed wanneer het kwam op de periodes dat ik keihard moest studeren voor een examen. Er was nauwelijks tijd ‘voor mij’, en alleen maar tijd voor m’n studieboeken en dat glas wijn erbij om wel ‘in het thema’ te blijven van m’n studie. En dat ene glas werd dan al snel een tweede en de volgende dag weer hetzelfde.
Nu ben ik nooit een sterke drinker geweest en ik denk dat ik op 1 hand kan tellen dat ik echt dronken ben geweest, maar m’n horloge vertelde mij de impact van die twee glazen wijn elke keer weer opnieuw. “Mijn stress gehalte was hoog”, “slechte nachtrust / onrustige nacht” en dat waren de signalen wanneer ik alcohol had genuttigd. Ik kreeg berichten als “diepe slaap, goede nachtrust” wanneer ik dit niet had gedaan. (Overigens is dit geen wet van mede en persen, er kunnen (en zijn vaak) meerdere factoren die ergens impact op hebben, maar het geeft aan wat alcohol met je kan doen).
En wanneer ik die laatste paar zwangerschapskilo’s wilde doen verliezen, werd de bewustwording van het aantal calorieën in een glas wijn nou ook niet bepaald behulpzaam aan het bijdragen met het afvallen.
Dus? Wat gebeurt er in een categorie waarbij er een heleboel mensen én vooral ook jongeren zo’n horloge dragen? Juist ja, we houden onszelf continu in de gaten, we zien nu visueel op ons horloge of in een app op je telefoon de impact die een glas alcohol heeft, en zijn daardoor dan ook massaal minder gaan drinken!
Dus alle fit boys en girls die minder drinken of dus helemaal niet (meer), slapen over het algemeen dus beter, zijn uitgeruster en houden er een gezondere levensstijl op na. In zo’n lifestyle past gewoon geen alcohol of toch?
Afbeelding: Wine with Margaret
“Consious Drinking”
Ook wel mindfull drinken genoemd, iets wat wel bij een ‘gezonde lifestyle’ past. Wanneer je dan bewust voor een glas wijn kiest, dan geniet je er ook veel meer van, dan is het niet meer ‘drinken om het drinken’.
Ik weet nog uit mijn jeugd (zo’n 20 jaar geleden tijdens m’n puberteit) ging de vraag onder de jeugd vaak over waar én bij wie gaan we (in)drinken. Om vervolgens in de kroeg dan verder te gaan met drinken. Tegenwoordig is het meer de vraag wanneer gaan we een drankje doen. De Gen-Zers zijn zeer bewust bezig met wanneer ze een glas alcohol drinken. Hierbij is ook het moment van alcohol drinken over de generaties sterk veranderd.
Waarbij de generatie van onze ouders (boomers) een glas wijn dronken tijdens het eten of daarna, is het moment van drinken tegenwoordig verplaatst naar het moment van thuis uit het werk komen. Nog even een drankje doen met collega’s na het werk, ‘een afzakkertje halen’, of gewoon lekker thuis op de bank een goed glas wijn drinken met dat lekkere toastje. Vaak het moment van nuttigen is vóór het avondeten. Tijdens het eten wordt er niet meer gedronken, want zoveel uur voor je slapengaan is de alcohol weer uit je systeem en heeft het minimaal effect op je slaap, én ben je de volgende dag weer fris en fruitig.
Image Source: Verywell mind & altered by Wine with Margaret
Sober Curious
Op social media zie je veel ‘alcohol sober’ content voorbijkomen, influencers die zo groots zijn geworden door alleen het praten over het aannemen van een lifestyle zonder alcohol gebruik. Ook celebs praten over hun ‘sober journey’ en hoe het hen geholpen heeft. Zelfs voormalige ‘zware drinkers’ geven openlijk op socials aan dat online comm32Runities zoals deze hen geholpen heeft (en helpt) om sober te blijven. Er zijn zelfs boeken uitgebracht dat volledig aandacht geeft aan het creeren van een sober lifestyle, waarbij het minderen van alcohol of algehele onthouding de norm wordt.
Sober curious, de inmiddels bekende trend die je leven drastisch kan veranderen, social posts staan er vol mee, een movement die al enige tijd op gang is, maar wat houdt die sober curious movement in? Er is zelfs een boek over geschreven.
Staat er bij jou thuis ook altijd een flesje wijn of bier op tafel? Is een vrijmibo zonder alcohol wel een echte borrel? En hoe zit het met het kroegbezoek naar het sporten? Alcohol is duidelijk diepgeworteld in onze cultuur.
Daarom is het belangrijk geworden om sober curious te zijn en je alcoholgebruik af en toe onder de loep te leggen en jezelf eens serieuze vragen te stellen. Wanneer drink ik nu eigenlijk? Waarom je drink ik? Hoeveel drink ik dan?
Op deze manier ga je alcohol gebruik niet meer zien als een gewoonte maar neem je juist een nieuwsgierige mindset aan. Als je sober curious bent, besef je ook hoe alcohol je lichaam en geest kan beïnvloeden. De vele voordelen van minder tot geen alcohol nuttigen zet ik hieronder even op een rijtje.
- Je voelt je vrolijker en fitter.
- Je slaapt beter.
- Je weerstand verbetert.
- Je huid gaat stralen.
- Je sport met meer resultaat.
- Je verhoogt je vruchtbaarheid, dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
- Je loopt minder kans op ernstige ziektes, zoals kanker en hart en vaatziekten.
- Je verbeter je seksleven, ja echt waar
- Je valt af, want al die calorieën per glas daar praten we nog maar even niet over.
Het internet staat er vol mee hoe je een ‘sober curious’ mindset kunt aannemen. Overall gaat het erom dat je bewust wordt en blijft wanneer jouw trigger wordt geraakt wanneer je dat normaal zou geruststellen met een glas wijn. Dat je altijd een eigen keuze hebt om wel of juist ook NIET te drinken. Het belangrijkste is gewoon doe alles met mate, en als je het doet, wees je er dan bewust van.
Noem jij jezelf nou een ‘Flex-Drinker’?
Wat is dat dan? Weer zo’n nieuwe hype? Nou niet echt, maar het is de groep mensen die zo af en toe een glas alcohol drinkt. Je kent de “flexi-tarier” wel toch, zij eten meer vegetarisch of vegan gerechten en sporadisch een stukje vlees of vis. Dat werkt dus nu ook door in de categorie alcohol drinkers. Flexi-drinkers die drinken sporadischer een glas alcohol, alleen als ze er echt tijd voor maken. Meer mindfull drinken dus.
Als je het google vraagt waar de ‘flex-drinker’ vandaan komt, krijg je niet echt veel te lezen, geen relevante data op zich. Maar het aantal flex-drinkers is wel aan het stijgen. Wanneer we kijken naar data van het CBS, dan zijn de alcoholconsumptie cijfers onder de oudere generaties nog niet (significant) aan het afnemen, maar is de jongere generatie de grotere (algehele) onthouder in deze. En zeg nou zelf, het zijn de jongere die nieuwe trends aanwakkeren, en daar zit dan ook de beweging en verandering naar de toekomst van een hele oude categorie. Een trend die doorzet en ‘gewoon wordt’ in alcoholvrij.
Waarom Wijnhuizen niet meer om alcoholvrij heen kunnen
Moet dan elk wijnhuis over op alcoholvrije wijn of alternatief? Ja, als je nog een toekomst wilt hebben en relevant wilt blijven in deze veranderende scene, dan wordt het noodzaak om mee te gaan met de huidige ontwikkelingen binnen de industrie. Op deze manier blijf je relevant voor de consument, en kun je trouwe fans vasthouden die ook zo nu en dan eens alcoholvrij willen drinken of je kunt juist een hele nieuwe markt aansnijden.
Maar hoe blijf je dan relevant? Ga kijken naar alcoholvrije opties of alcoholvrije alternatieven gemaakt op basis van druivensap, andere vruchtensappen, gefermenteerde thee of kombucha. Dit kan allemaal zonder de authenticiteit van jouw merk als wijnbedrijf te doen verliezen.
Maar wanneer je een nieuwe markt wil aanboren én jouw merk echt sterk (terug) op de kaart wilt zetten, dan kun je er bijna niet meer onderuit om hier naar alternatieve invullingen te gaan kijken. Zoals het lekkere voorbeeld van het wijnhuis Bortolomiol. Zij hebben een prachtig mooi alternatief op de Valdobbiadene Prosecco (hoogwaardig kwalitatieve Prosecco) gemaakt, maar dan een alcoholvrije variant. Oprecht hoor, het is spannend glas! Het is exotisch in aroma’s net zoals de Glera druif ook lekker expressief kan zijn, het heeft echt een mond gevoel met zo’n 20g/l rest zoet, dus geen mierzoete meuk, maar echt goed alcoholvrij alternatief, en ook nog eens lekker gesmoeld met dit label wat wil je nog meer. Well done! Kortom?
De Opkomst van Alcoholvrij is Onomkeerbaar
De wereld van wijn verandert, en alcoholvrij is niet langer een niche meer of een tijdelijke trend, maar een volwaardig segment met enorme groeipotentie. Gen-Z en Millennials zetten bewustzijn en gezondheid voorop, en technologie zoals smartwatches draagt daaraan bij. De traditionele kijk op wijnconsumptie verschuift, waarbij het drinken van alcohol niet langer vanzelfsprekend meer is, maar een bewuste keuze wordt.
Wijnhuizen die relevant willen blijven, doen er goed aan deze verschuiving serieus te nemen. Of het nu gaat om kwalitatieve gede-alcoholiseerde wijnen, innovatieve alternatieven of slimmere verpakkingen—de toekomst ligt in flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het draait niet meer om 'drinken om het drinken', maar om genieten met intentie.
Wie als producent, handelaar of liefhebber blijft vasthouden aan het oude model, loopt het risico achter te blijven. De flex-drinker, de sober-curious, de bewuste consument en de generatie die helemaal niet drinkt, bepalen de toekomst van de wijnindustrie. En die toekomst is al reeds aan de gang.