De categorie alcoholvrije wijn heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Waar gede-alcoholiseerde wijnen voorheen vaak als inferieur werden beschouwd, hebben technologische ontwikkelingen en een veranderend drink patroon onder (jongere) consumenten ervoor gezorgd dat de markt van alcoholvrije alternatieven steeds groter is geworden.
Met name Gen-Z en late Millennials spelen een cruciale rol als drijfkracht achter de groei van het alcoholvrije segment. Maar waar komt dat dan door? Dat lees je in mijn artikel “Meegaan of Achterblijven? Waarom Wijnhuizen Alcoholvrij Niet Meer Kunnen Negeren”. In dit artikel zal ik je vertellen wat mijn alcoholvrije favorieten zijn, hoe alcoholvrije wijn nu eigenlijk gemaakt wordt, en waarom het drinken van alcoholvrije wijn of z’n alternatieve broertje nu echt heel hip is.
Hoe wordt alcoholvrije wijn eigenlijk gemaakt?
Alcoholvrije wijn, ook wel met een mooi woord gede-alcoholiseerde wijn genoemd, ondergaat in eerste instantie hetzelfde productieproces als traditionele wijn. Dit betekent dat druiven worden vergist en de wijn rijpt zoals gebruikelijk. Vervolgens wordt de alcohol eruit gehaald met behulp van verschillende methoden:
1. Vacuümdestillatie – Hierbij wordt de wijn verwarmd onder lage druk, waardoor de alcohol verdampt zonder de aroma’s en smaken significant te beïnvloeden.
2. Omgekeerde osmose – Deze methode filtert de alcohol uit de wijn door middel van membraantechnologie, waarbij alleen water en aroma’s worden behouden en later worden teruggebracht.
3. Spinning Cone Column (SCC) – Een geavanceerde techniek waarbij aroma’s en alcohol gescheiden worden door een reeks draaiende kegelvormige platen.
Het zijn eigenlijk allemaal zeer geavanceerde scheikundige processen waarbij methodes 2 én 3 het meest voorkomen.
4. Er is nog een andere methode, waarbij dit alcohol alternatief GEEN wijn is geweest, maar puur alleen maar druivenmost is (de voorfase van wijn), waar water aan wordt toegevoegd en wellicht nog wat sulfiet én of bubbels aan worden toegevoegd om op deze manier een alcoholvrije fruit drank te maken met als basis druivensap.
Deze techniek klinkt heel goedkoop, maar het ik heb tijdens ProWein hier een paar zeer interessante ‘wijnen’ van kunnen proeven één uit de Prosecco streek en uit Brazilië.
Afbeelding: Wine with Margaret
Wat ben jij een Druif!
Ik heb van meerdere wijnmakers of alcoholvrije wijnmakers gehoord dat het gaat om het stellen van specifieke eisen aan de druiven die worden gebruikt voor alcoholvrije wijn. Ze willen alleen het beste van het beste fruit gebruiken. Fruit dat zeer rijp én expressief is van karakter én vaak een hoog suikergehalte heeft (dat zijn vaak zeer rijpe druiven, die normaliter hoog alcoholische wijnen maken). Allemaal criteria die belangrijk zijn om een mooi alcoholvrij product te maken. Waarom?
- Je hebt veel smaak / mondgevoel nodig wanneer je de alcohol onttrekt uit de wijn, om op deze manier nog een body te hebben aan je wijn.
- Je hebt expressieve aroma’s nodig die vaak wordt gevonden in druivenrassen als Sauvignon Blanc, Muscat én Gewürtztraminer, zodat er ook sterke aroma’s overblijven na verwijdering van alcohol.
- Lekker zuurtje? Variëteiten zoals Sauvignon Blanc heeft ook een lekker zuurtje van nature dat ervoor zorgt dat de alcoholvrije wijnen ‘spannend blijven’ en op deze manier de restsuikers in balans houden en de wijn niet ‘te zwaar’ maken.
- Hoog suikergehalte in de druif, zorgt ook voor meer body in de wijn, of een restzoetje. Maar vaak met een hoog suikergehalte is dat zuurtje als balans heel fijn.
Dankzij al deze methoden en inzichten blijft een zekere complexiteit van de wijn behouden, waardoor gede-alcoholiseerde wijnen steeds beter worden en meer waardering krijgen.
Afbeelding: Wine with Margaret
De invloed van Generatie Z en ‘ons’ als Millennials
Gen-Z en de late millennials zijn bewust geworden drinkers. Zij hechten waarde aan gezondheid, duurzaamheid en bewuste consumptie. Voor hen is alcohol niet langer een vanzelfsprekend onderdeel van sociale gelegenheden. In plaats daarvan kiezen ze vaker voor alcoholvrije alternatieven die bijdragen aan een gezonde levensstijl zonder concessies te doen aan smaak en beleving.
Belangrijke drijfveren binnen deze generatie zijn:
- Gezondheid en welzijn: De focus op ‘mindfull drinking’ en een bewuste levensstijl groeit, met een voorkeur voor drankjes die geen negatieve invloed hebben op lichaam en geest.
- Duurzaamheid: Wijnen die biologisch, fairtrade en duurzaam geproduceerd worden, spreken deze doelgroep enorm aan.
- Sociale normen verschuiven: Waar alcoholgebruik vroeger als standaard werd gezien, kiezen steeds meer jongeren ervoor om nuchter te blijven zonder sociale druk.
We kiezen massaal om mee te doen aan momenten als de bekende “Dry January”, “Stop Tober” (in oktober), “Ik Pas” campagne die de nieuwe generatie 18+ drinkers maar al te graag omarmen. Het is tegenwoordig niet meer stoer om te drinken. En deze generatie drijft deze ‘nieuwe revolutie’ in alcohol alternatieven. En uiteraard allerlei campagnes die door de overheid zijn gedreven als “Bob jij of Bob ik?” die al lange tijd bekend is of de ‘meer recentere campagne’ “Nee geen alcohol onder de 18!”. Overal wordt aangegeven wat de schadelijke effecten zijn van te stevig drank gebruik.
Afbeelding: Wine with Margaret
Alcoholvrije alternatieven naast alcoholvrije wijn
De bier categorie is al ver ontwikkeld als het gaat om 0.0 bier, zo is de alcoholvrije variant nauwelijks nog of eigenlijk helemaal niet te onderscheiden van het echte werk. En zo drinken veel mensen eerder een alcoholvrij biertje. Wel het plezier, niet de kater.
Ook spirits hebben echt een sterk voordeel als het gaat om de alcoholvrije variant van het echte werk. Waarom? Omdat ze in de spirit wereld additieven mogen toevoegen om de acceptatie van mondgevoel en andere smaaksensaties na te bootsen die alcohol overbodig maken in z’n aanwezigheid. En deze industrie is daar dan ook heel sterk in geworden. Tegenwoordig is een mocktail niet meer weg te denken van de (cocktail) drankenkaart. En eerlijk, ze zijn net zo lekker, maar dan zonder de hoofdpijn.
Deze beweging heeft de opkomst van alcoholvrije wijnen gedreven en heeft geleid tot een bredere acceptatie van alcoholvrije wijn. Echter zijn er ook veel wijnmakers die in andere hoeken zijn gaan experimenteren en zijn gaan kijken naar andere fruitsoorten om deze te fermenteren. Of gekeken naar (gefermenteerde) sparkling thee, of kombucha, fruitdranken met kruiden infused. Verzin het of het bestaat inmiddels en van zeer mooie kwaliteit. Dranken die je echt blijft drinken, niet gewoon één glas, maar dat je een avond lang je niet verveelt aan een spannend glas sparkling thee!
Afbeelding: Wine with Margaret op ProWein 2025 – ProWein Tradefair
Alternatieven voor alcoholvrije dranken
In de afgelopen twee jaar en zeker nu weer zien we in 2025 we een explosie van hoogwaardige alternatieven, zoals:
- Kombucha-based dranken: Deze gefermenteerde thee gemaakt van grote zwammen, hebben een lichte bubbel, een sterke ‘bite’ en mooie natuurlijke zuurgraad is ook steeds vaker te vinden op de wijnkaart. En het drinken van (pure) kombucha heeft ook nog eens gezondheidsvoordelen.
- Sparkling Tea: Allerlei varianten of thee, cold brew, hot brew, of gefermenteerde theeën met een geweldig complex smaakprofiel die vaak als alternatief voor bubbels kunnen worden geserveerd. Thee infused met kruiden die of als droge ‘kruidenthee’ worden gekocht.
- Ready-To-Drink (RTD) cocktails: Alcoholvrije mocktails en mixdranken met botanische ingrediënten winnen snel aan populariteit. En zijn tegenwoordig ook niet meer weg te denken uit de supermarkt.
- Distillaten zonder alcohol: Denk aan alcoholvrije gin-alternatieven die met kruiden en specerijen worden verrijkt voor een verfijnde smaakbeleving.
De Toekomst van Wijn is Inclusief Alcoholvrij
De wereld van alcoholvrije wijn en alternatieve dranken blijft zich in hoog tempo ontwikkelen. Een beweging die vooral gedreven wordt door Gen-Z en late Millennials, waar we een fundamentele verschuiving zien hoe mensen consumeren en genieten van drank. Met geavanceerde productieprocessen, hoogwaardige alternatieven en een groeiende focus op gezondheid, is de toekomst van de alcoholvrije categorie veelbelovend. 2025 wordt een jaar waarin alcoholvrije wijn niet langer een compromis is, maar een volwaardig alternatief dat zowel smaak als beleving biedt.
Wil je nu nog meer weten over fantastische alternatieven op alcoholvrij, of wil je gewoon wekelijks een nieuwsbrief hierover ontvangen abonneer je dan op de nieuwsbrief van Ga naar de website van What To Drink geschreven door Esmee Langereis, onze alcoholvrije (wijn) dranken specialist!